About

WIM DE MEESTER


Wim de Meester (1951), geboren te Breskens en woonachtig in Alphen aan den Rijn. Zijn gehele leven staat in het teken van een diepgaande interesse in zowel de moderne als in de historische luchtvaart met het accent op de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om het Zeeuwse luchtruim. Eind jaren zeventig sloot hij zich aan bij de Luchtoorlog Documentatie Groep en bezocht hij de archieven van Zeeuwse gemeenten. Tegelijkertijd ontstond de gedachte om  de gehele lucht- en zeeoorlog in en om Zeeland van 1939 tot en met 1945 te gaan onderzoeken. Een jarenlange zoektocht in diverse Europese archieven volgde. Hij werd gevraagd voor een vrijwilligersfunctie bij de Sectie Luchtmachthistorie en het MLM Militaire Luchtvaart Museum te Soesterberg(twaalf jaar). Met de opkomst van het internet volgden vele andere mogelijkheden waarbij Wim en zijn echtgenote in de gelegenheid kwamen om specifieke uitgevers, veteranen en nabestaanden daarvan te bezoeken zowel in Nederland als het buitenland. Het levenswerk is inmiddels een manuscript met een gedetailleerde dag voor dag beschrijving gedurende de eerder genoemde periode. Enkele jaren geleden kwam Wim in contact met de stichting Wings to Victory waarbij een modus werd gevonden om de resultaten van alle research over de afgelopen ruim 30 jaren over te dragen aan de database van de stichting. Hierna ging Wim verder met de verdieping van het bereikte resultaat. Daarnaast werd hij wederom op vrijwillige basis betrokken bij het nieuwe Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg en bij onder andere een project van de Amerikaanse auteur Larry Hickey. Wim de Meester, met een verwijzing naar een uitspraak van Viruly: een leven voor de Zeeuwse Luchtvaart!

.

KEES STOUTJESDIJK


Kees Stoutjesdijk (1958) woonachtig te Middelharnis is Zeeuw van geboorte en opgegroeid in Colijnsplaat op Noord-Beveland. Hij is vanaf zijn jeugd geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en meer specifiek in de militaire luchtvaart uit die periode. In de periode 2008-2015 was hij actief betrokken bij de stichting WO2 Goeree-Overflakkee waar hij naast onderzoek ook lezingen, exposities en schilderijen en diverse publicaties verzorgde over de voorvallen in de luchtoorlog. Daarnaast verzorgt hij onder meer het jaarlijks bezoek van RAuxAF No. 600 ‘City of London’ Squadron aan Nederland, is vertegenwoordiger van het International Bomber Command Centre en helpt desgevraagd bij onderzoeksvragen over voorvallen elders in Nederland. Kees was de verhalen uit zijn jeugd over de oorlog op boven Noord-Beveland niet vergeten en dat was mede aanleiding samen met Wim de Meester de schouders te zetten onder het voorliggende boek over Noord-Beveland. Kees is vooral geïnteresseerd in de menselijke kant, wie waren de jongens aan boord van de toestellen, wat weet hun familie hiervan, hoe kunnen we het zodanig vastleggen dat we deze inzet en opoffering niet vergeten. Kees is oprichter en voorzitter van de stichting WW2research en vrijwilliger voor het IBCC.

MEDEWERKING


De stichting WW2research wil een onafhankelijk podium vormen waarbij voor diverse projecten samenwerking mogelijk is. Op deze pagina staan diverse personen en instanties beschreven die hierbij betrokken zijn.


BRONNEN