Penning JIm

NIEUWS

JAmes 'Jim' Frolking

Special: Jim Frolking ontvangt gemeentepenning


Op 7 oktober 1944 stort een North American P-51D Mustang gevechtsvliegtuig in de Oosterschelde. Het is de 44-14577 van 479 Fighter Group / 436 Fighter Squadron, afkomstig van de basis Wattisham in Suffolk. Het toestel met squadroncode 9B-N is op terugtocht van een escorte missie naar Brüx (Tsjechoslowakije). De piloot is Lt. James ‘Jim’ E. Frolking. Jim Frolking is een Amerikaanse piloot van slechts twintig jaar oud. Jim weet gelukkig op tijd zijn vliegtuig aan zijn parachute te verlaten en komt in de Oosterschelde terecht. De nacht erop kan hij met zijn dinghy naar Noord-Beveland roeien, waar hij het geluk heeft in goede handen terecht te komen. Het verzet ontfermt zich over de jonge piloot waarna hij onderduikt bij de familie Van der Maas in Kats. Jim kan enkele weken later veilig oversteken naar het dan al bevrijde Zuid-Beveland en keert daarna terug naar de Verenigde Staten. Na de oorlog keert Jim diverse keren terug naar Noord-Beveland en de eilanders die zijn leven gered hebben. Bijzonder detail is dat Jim Frolking anno 2017 nog in leven is en naar eigen zeggen ‘still going strong!’

Dit verhaal staat tot in details in ‘De luchtoorlog in Zeeland, deel I, Noord-Beveland’. Dit boek is op 12 april 2017 aan de burgemeester van Noord-Beveland, de heer M.J.A. Delhez MSc, gepresenteerd. Een tweede exemplaar was voor de Air Attaché van de USA in Nederland, colonel Scott Fisher.


Een bijzonder moment was dat de burgemeester aankondigde dat de ere-penning van Noord-Beveland aan Jim was toegekend. Aangezien Jim niet aanwezig kon zijn om reden van zijn inmiddels toch hoge leeftijd, werd de Air attaché verzocht er voor zorg te dragen dat de penning thuis in de USA afgeleverd kon worden. Een taak die Scott Fischer graag accepteerde.


En aldus is geschiedt. Op 17 juni 2017 laat een duidelijk verheugde Jim via de e-mail weten dat hij aangenaam verrast was door een exemplaar van het boek en de ere-penning! Geheel terecht ontvangen Jim, thank you, we salute you!


Links boven: Jim in 1944

Links onder: Jim op 17 juli 2017 met het boek en de gemeentepenning van Noord-Beveland


Aanvulling: op 14 november 2018 schrijft Jim via de mail het volgende:

“I'm doing  OK for an old man. Keeping busy with friends and family. Have made three talks this year about "Down in the Dutch Islands" and have shown your book to many people and they were impressed”.