Noord-Beveland

Deel 1: Noord-Beveland

Het gevaar kwam uit de lucht. Dit is wellicht de beste omschrijving voor de situatie op het eiland Noord-Beveland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals meer eilanden in het Zeeuwse-Zuid-Hollandse deltagebied, lag het eiland voor de geallieerden in de aan- en terugvliegroute naar bezet gebied en Duitsland.


Als gevolg hiervan waren er diverse vliegtuigcrashes op en nabij het eiland, waarbij onder de bemanningen slachtoffers te betreuren waren. Ook onder de burgerbevolking vallen slachtoffers als gevolg van luchtaanvallen. Dit boek beschrijft deze voorvallen, niet alleen met de militair historische feiten maar de betrokken bemanningsleden worden weer hun menselijk gezicht gegeven dankzij veel informatie van hun families.


Er zijn een paar bijzondere crashes bij, die de luchtoorlog boven Noord-Beveland een bijzonder cachet geven. Zo was er een splinternieuwe Amerikaanse bommenwerper die door misrekening vrijwel onbeschadigd op het eiland werd neergezet. Of het verhaal van een Amerikaanse Mustang piloot die na zijn noodlanding door het verzet wordt opgevangen en vervolgens als doofstomme banketbakker door het leven gaat. En drie afzonderlijke crashes, waarvan drie piloten betrokken raakten bij de grote ontspanningspoging ‘The Great Escape’ uit het Duitse kamp Stalag Luft III.


De presentatie van het boek vond plaats op 12 april 2017 aan een select gezelschap tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Wissenkerke.


Deel 1 is te koop via de webwinkel en diverse boekhandels